Retkikeitin - klassikko trangia vai joku muu?

Julkaistu 27. joulukuuta 2023 klo 9.29

/*Artikkeli sisältää mainoslinkkejä

Scandinavian oudoorin sivuilla on hyvä artikkeli retkikeittimen valinnasta. 

"Keittimet voi jakaa polttoaineensa perusteella neljään eri kategoriaan: kaasu, sprii, bensa ja puu. Kaikilla näillä edellä mainituilla keittimillä on hyvät ja huonot puolensa.."

Itse tarkastelen tässä artikkelissa kaasupolttimolla toimivaa trangiaa, koska olen hyväksi todennut. Joskus aikanaan kokemusta myös spriillä toimivasta trangiasta, mutta itse koen hankalaksi nesteen kanssa toimimisen.

Trangia: Kompakti ja Luotettava Retkikeittimen Valinta

Retkeilyn ja ulkoilun ystäville trangia on tuttu nimi, joka liittyy kompaktiin ja tehokkaaseen retkikeittimeen. Tämä perinteinen ruotsalainen retkikeitin on voittanut monien retkeilijöiden sydämet sen luotettavuuden ja helppokäyttöisyyden ansiosta. 

 

Minkälaisia ominaisuuksia trangialla on:

- Nopea ja Tehokas Käyttö - hyvä tuulensuojaus.

- Polttoaineen Helppous - kaasupullo on helppo kantaa mukana nestemäiseen polttoaineesseen verrattuna. 

- Säädettävä Liekki ja Helppo Huollettavuus. 

- Kevyt ja Kompakti Rakenne - ei toki pienimmästä päästä, mutta varsinkin useamman hengen ruokaporukassa näppärä. Yksinään liikkueessa turhan järeä vaikka itsellä toki kulkeekin mukana joka reissulla.

 

Itse olen tykännyt trangian helppokäyttöisyydestä ja nopeudesta. Tämä minun versio löytyy esimerkiksi täältä: 

Scandinavian Outdoor FI

 

Riippuen omasta tarpeesta, suosittelen tutustumaan erilaisiin keittimiin. Trangiasta on saatavana myös kompaktimpia yhden hengen versioita jne. Mutta kevytretkeilijä voi valita myös esimerkiksi suoraan kaasupulloon laitettavan polttimen, jolloin tilaa ja painoa säästyy. 

Ulkona ruokailu on ihanaa ajanvietettä ja voin luvata että ruoka maistuu ulkona paremmalta kuin sisällä :) 

Karhunkierroksella ollessani teimme osan ruoista itse ja suurimmmaksi osaksi mukana oli valmiita retkituokia. Hauska tilanne sattui kun syötiin yhdellä kodalla nuudelia ja lämminkuppikeittoa ja viereen sattui seurue, joka suunnitteli ja valmisteli vaellusruokia koko talven. Vaikka omatkin ruat maistuivat ulkona hyvälle niin pieni ruokakateushan se kyllä iski sinä vaiheessa, kun toisilla oli joku herkullinen lohipasta kaikkine lisukkeineen :D 

Tässä vielä pienet vinkit ulkona ruokailemiseen. 

1. Valmistaudu Etukäteen: Suunnittele ja Pakkaa Viisaasti

Valitse ruokalajeja, jotka ovat helppoja valmistaa ulkona ja jotka kestävät hyvin säilytyksessä. Pakkaa ruoka tiiviisiin, kevyisiin ja vedenpitäviin astioihin välttääksesi ylimääräistä painoa ja pitääksesi ruoat tuoreina. Muista myös ottaa mukaan kaikki tarvittavat keittovälineet ja evästarvikkeet.

2. Yksinkertaisuus on Avain: Helpot Ja Herkulliset Reseptit

Retkellä ei tarvitse käyttää tuntikausia monimutkaisten ruokien valmistamiseen. Yksinkertaiset ja nopeat reseptit voivat olla yhtä herkullisia, elleivät herkullisempia, kun olet ulkona nauttimassa raikkaasta ilmasta. Kokeile esimerkiksi grillattuja kasviksia, pasta-aterioita yksinkertaisilla kastikkeilla tai vaikka sämpylöitä. Yksi oma lemppari on tortillat joiden sisälle tulee, tuorejuustoa, salsaa, vuolukanaa, tomaattia ja mitä mieleen tuleekaan. 

3. Valitse Oikea Ruokailupaikka: Nauti Maisemista

Ruokailupaikan valinta on olennainen osa retkiruokailun hienoutta. Etsi kaunis näköalapaikka, järven ranta tai metsän siimeksessä oleva selkeä aukio. Luonnon äänet ja raikas ilma tekevät ruokailuhetkestä erityisen nautittavan.

4. Huolehdi Jälkitöistä: Jätä luonto siihen pisteeseen kuin se oli tullessasikin. 

Kun olet nauttinut herkullisen aterian luonnossa, muista huolehtia ympäristöstäsi. Kerää kaikki roskat mukaasi ja korjaa jälkesi, jotta luonto säilyy kauniina myös tuleville retkeilijöille. 

Tästä kirjoitinkin aikaisemman artikkelin Ympäristöystävällisestä retkeilystä.

 

Sitten vaan ulos nauttimaan retkeilystä ja ruoanlaitosta! 

Arvostelu: 5 tähteä
1 ääni

Lisää kommentti

Kommentit

Ei vielä kommentteja.